Varvat har åkt pansarvagn med World of Tanks

Snart kommer svenska stridsvagnar till spelet

En något frusen journalistkår samlades en kylig novembertorsdag i lilla Strängnäs för att åka stridsvagn och prata spel. Anledningen? Platsen, stridsvagnsmuseet Arsenalen, är ett perfekt ställe att lansera en stor uppdatering i ett stridsvagnsspel.

Spelet är givetvis World of Tanks, gratisliret som lockat fans från hela världen att ge sig ut på slagfältet i plåtburkar på larvfötter. WoT har en enorm fanskara och många av dem finns i Sverige. De är förmodligen också vi nordbor som blir gladast över spelets kommande uppdatering som snart lanseras. Vi talar om en uppsjö svenska stridsfordon som inom kort blir tillgängliga i spelets garage. Sverige blir den nionde nationen som representeras i World of Tanks.

Utvecklaren Wargaming spar inte på krutet när de visar upp den nya uppdateringen.  På Arsenalen bjuds vi både på en historielektion och stridsvagnsåkning. Visste ni till exempel att den första svenska stridsvagnen införskaffades 1921 för att kunna slå ner eventuella kommunistiska uppror hos befolkningen?

”Snygga och effektiva”

Förutom att få titta på, åka och känna lukten av stridsfordon så fick vi också prova den senaste uppdateringen av World of Tanks, komplett med alla de 19 nya, svenska stridsfordonen. Det är inte utan att man kan ana en viss stolthet i rösten när vi hör Artiom Muraska från Wargaming berätta om den senaste uppdateringen. Den här gången har teamet valt att 3D-scanna flera stridsvagnar. Istället för att, som förr, mäta varje detalj med måttband. En teknik som är otroligt effektiv, men samtidigt mycket dyr. Processen som tidigare kunde ta ett par veckor tar numera knappt en dag.

Efter en kort spelsejour där jag snabbt konstaterar att de svenska vagnarna både är snygga och effektiva. Det finns som sagt många fordon att välja bland, representerade i varje tier. Våra blågula pansarvagnar känns både välbalanserade och effektiva. På frågan hur Wargaming väljer ut sina vagnar så får vi veta fordonen väljs ut efter flera olika faktorer. Både coolhet och eldstryrka kan vara bidragande faktorer.

Stridsvagnsexperten är imponerad

Richard Cutland, Head of Military Relations på Wargaming bjöd på en öppenhjärtig intervju.

Richard Cutland, Head of Military Relations på Wargaming bjöd på en öppenhjärtig intervju.

Richard Cutland är stridsvagnsexpert på Wargaming. Efter 30 år som stridsvagnsförare i den brittiska armén tyckte hans fru att det var dags att söka ett ”riktigt jobb.” I samma veva blev han kontaktad av Wargaming som erbjöd honom ett jobb i en bransch han vid den tiden inte visste något om över huvud taget. Han valde att ta steget från krigets Afghanistan till att bli spelutvecklare, ett beslut han inte ångrat en sekund.

Richard, som inte tidigare hade någon direkt erfarenhet av svenska stridsfordon blev väldigt överraskad när teamet började göra research för World of Tanks.

– De svenska fordonen är otroligt välbyggda. Många av dem har flera egenskaper som är helt unika för det här landet. Ta till exempel det faktum att den svenska armén utvecklade Stridsfordon 103 för att kunna manövreras av endast en förare. Då talar jag om allt från att styra till att sköta kanonen. Dessutom har stridsvagnen inget kanontorn, utan ett fast vapen. För att sikta så vred du hela fordonet. Höjden justerades enorm att hela stridsvagnen höjdes eller sänktes. Visst känns det galet, säger Rickard.

Givetvis passar jag på att fråga om Richard kan dela med sig av några knep i spelet. Han är ju trots allt gammal stridsvagnsförare.

– Även om jag inte borde säga det så är spelet inte helt verklighetstroget. Trots att vi siktat på att göra stridsvagnarna så lika sina original som möjligt så är det mycket som skiljer. World of Tanks fokuserar på snabba, arkadliknande strider. I verkligheten kan stridsvagnskrig vara en väldigt utdragen historia. Men skall jag ge något tips så är det att hålla dig utom synhåll för fienden. Det ger dig alltid ett övertag, menar Richard.

När jag frågar Richard om framtiden för World of Tanks får han något drömmande i blicken.

– 2016 är utan tvekan VR-spelens år. I den tekniken ser nog alla spelutvecklare framtiden. Vi får se vart det leder, men vi har intressanta saker på gång, säger Rickard på bred, brittisk dialekt och ett klurigt leende.

Slutligen frågar jag Richard Cutland vilket hans absoluta favoritspel är. Konstigt nog är det en fråga han inte fått tidigare och han måste fundera ett tag innan han svarar.

– Jag spelar mycket Fifa mot min son, men jag är verkligen inte bra. Han brukar vina med 12-0. Jag älskade dock Lord of The Rings när det kom. Det måste nog vara mitt favoritspel genom alla tider, svarar han.

Snart kommer blågula pansarvagnar till spelet

Enligt Wargaming har de svenska stridsvagnarna tagit emot väl av de kräsna fansen. Spelare från hela världen har spelat beta-versionen. Populärast är de ändå föga överraskande i de nordligare delarna av Europa. Inget releasedatum är ännu satt för version 9.17, den uppdatering där de svenska fordonen blir tillgängliga i spelet. Men den som väntar på något gott brukar det ju heta och jag vet att åtminstone jag ser fram emot att få rulla ut med min strv 74 på slagfältet.

Slutligen vill vi tacka Wargaming och mi5 Communications för en fantastisk heldag!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.