30 Dagar Spel, dag 17: Favoritantagonist

Vi har ett helt gäng imponerande antagonister i spel. En del är t.o.m. karaktärerna vi spelar, men precis som Hideo Kojima valde att ge Solid Snake en egen person och förmåga i Sons of Liberty, gör sig antagonister bäst när de upplevs av spelaren. Och ingen är så briljant som en viss psykopat från Hyperion.

Att spel har kommit närmare filmer i sitt framförande är inget nytt idag. Vi vill få en bra story och bra skådespelande. Tyvärr är det ofta hyfsat mediokert i många spel, just för att gameplay och din interaktion som spelare gör det så mycket roligare. Hade Call of Duty-spelen varit filmer hade de högst troligen varit B-action med 23% på Rotten Tomatoes. Och det gör inget! Vi spelar ju trots allt ett spel. Om storyn är lite tafflig gör inte det så mycket. Men ibland får vi spel som fullkomligt briljerar med sitt mångbottnade narrativ och nyanserade karaktärer. En sådan, som fullkomligt äger definitionen av “bra skriven antagonist” är Handsome Jack från Borderlands 2.

Om du skriver RÄTT och FEL högst upp på ett papper och gör en ruta under vardera text, kan du placera Handsome Jack i första rutan och Calypsotvillingarna från uppföljaren i den andra. Temat? Psykopatiska, roliga narcissister som i sin omänskliga jargong skrämmer oss när deras mänsklighet lyser igenom i form av vrede och hat. Calypsotvillingarna är ett otroligt misslyckat exempel på detta, medan Jack kan ticka i varenda ruta i formuläret. Han är skämtsam och nonchalant, för som psykopatnarcissist är han bäst och oövervinnerlig. Han har noll empati och det visas på ett obehagligt sätt. Inte bara har han ihjäl människor på brutala sätt, han skrattar åt hur de dör och ser det som att handla lite mjölk på vägen hem. Det är ingen stor grej.

Handsome Jack är en superskitstövel, barnslig och ett riktigt rötägg. Under första delen av spelet säljer han in det här alldeles förträffligt, men efter att spelarna hittar Angel och slåss mot bossen märker vi av en mer mänsklig Jack. Han låter känslorna ta över och hans panik lyser igenom. Vanföreställningen om att han är hjälten, där spelarna är banditerna (skurkarna) är en underbar touch till en redan komplex karaktär.

Mikrouttryck som gör maximal skillnad

Istället för att skriva något låter jag CDawgVA formulera det mer rättvist:

Självklart kan vi inte tillskriva Handsome Jack all ära. Det är ändå Damien Clarke, mannen bakom Jacks röst, som får honom att bli så fantastisk. Det är på en nivå som är sällan skådad i spelvärlden och med den grova humor som Borderlands 2 anammar kan denna mångfald verkligen få fritt spelrum.

Har du missat ett avsnitt? Klicka dig vidare till övriga dagar här!

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.