30 dagar spel, dag 5: En karaktär som påminner om mig

Jaha du…vilken jag karaktär liknar beror ju på vilken sida en vill bejaka. Ska jag utgå från önskebilden eller försöka ge en realistisk jämförelse? Ska jag utgå från de som inspirerar mig och får mig att sträva efter förbättring?

Som det ser ut nu känner jag mig som Old Snake, med en knakig kropp som kanske inte fungerar riktigt så bra som den borde göra min ålder. Guns of the Patriots utspelar sig 2014, vilket gör Solid Snake till 42 år gammal där. Han är alltså fyra år äldre än mig i sagda spel. Tydligen är vi båda två gamla gubbar, men jag kan inte skylla på FOXDIE. Fan.

Den för tidigt utnötta fysiken åsido så är han ändå en karaktär jag kan beundra och inspireras av. Han är född på slagfältet och hela hans liv har handlat om det. Han är medveten om sina mörka sidor och tar ansvar för dem. Han vet hur hans begränsningar fungerar, vad han har för orimliga odds att jobba mot, men han klagar aldrig. Saker kan vara åt helvete och det erkänner han, men han tycker aldrig synd om sig själv. Att inte göra sig själv till ett offer är en god egenskap jag respekterar.

Idag är de flesta både lättkränkta, oförskämda och alldeles för defensiva. Alla känslor sitter på utsidan och, precis som Snakes fight med Grey Fox, är det ett minfält att navigera bland folks åsikter. Att se en karaktär, om än fiktionell, som är samlad och accepterar den situation han befinner sig i är väldigt uppfriskande och inspirerande då.

På ett slagfält fullt med genetiskt förbättrade soldater i toppform är Old Snake fortfarande bäst. Han piper inte och tycker synd om sig själv – han vet att erfarenhet är en av de viktigaste egenskaperna på slagfältet. På den punkten är han nummer ett.

Jag nämnde tidigare, under dag två, att Snake har en historia som är lika imponerande som berörande. Detta gör det bara ännu lättare att relatera till honom. Shovel Knight är ett underbart spel, men det är desto svårare att relatera till spelets titulära hjälte då han är en typiskt stoisk standardhjälte utan större karaktärsutveckling. Specter Knight fick i sin DLC med samma namn långt mycket mer karaktärsutveckling, vilket gör honom mycket lättare att kunna relatera till, t.ex.

Trots det enkla och effektiva narrativet Specter Knight fick är det ingenting jämfört med Solid Snake. Han har utvecklats under 24 år (i spelen) och varit med oss sedan 1987. Det är 33 år. Som spelkaraktär är han i princip äldre än hälften av alla spelare i världen. Det du.

Har du missat ett avsnitt? Klicka dig vidare till övriga dagar här!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.