D23 Marvel Disney Showcase – en sammanfattning

Disney:s D23 Expo är ett semi-återkommande konvent med paneler, utannonseringar och diverse godsaker. Evenemangets årgång 2022 pågår i skrivande stund, mellan den 9 och 11 september. Självfallet utannonseras här mestadels filmprojekt och dylikt. Men i takt med att Disney äger allt större del av den kakan som är underhållningsindustrin, har det självklart även spel på agendan.

D23 Marvel Disney Showcase: presentationsbild

D23 består av ett antal segment som fungerar som en direkt presentation till konsumenterna. En av dessa är Marvel and Disney Games Showcase. Denna gick av stapeln i går kväll och gav oss en bunt nya spel att se fram emot och ett gäng tidsramar på spel vi redan känner till är under utveckling. Här följer en komplett lista utannonseringar.


Tron: Identity

En visualroman i Tron-universumet är nog inte vad någon förväntat sig, men här är vi nu. Tron: Identity utvecklas i samarbete med den fortfarande lilla studion Bithell Games, som annars är mest kända för Thomas Was Alone.

Med ett preliminärt 2023 som släppdatum kan mycket fortfarande hända med det här projektet. Det står dock klart att det blir något utöver det vanliga vi kunnat förvänta oss av licensen Tron. Tron: Identity är än så länge bara utannonserat till PC, för distribution via Steam.

Illusion Island

Illusion Island är ett handritat plattformsspel för upp till fyra spelare med karaktärerna Musse, Mimmi, Kalle och Långben. Utvecklaren är en studio vid namn Dlala Studios, som annars ligger bakom 2020:s Battletoads. Spelet är än så länge bara utannosnerat för Nintendo Switch. Storyn är ett sedvanligt, lättjefullt apportuppdrag – hämta saker och rädda världen; vi har hört det förr. Det var dock länge sedan Disney gav oss en sådan fix.

Likheterna med Rayman Origins och Rayman Legends låter inte vänta på sig när Illusion Island nu visats. Det är med rätta, men det är också en speltyp vi inte ser så värst ofta. Tvådimensionellt plattformshoppande och pussellösande för upp till fyra spelare samtidigt är fortfarande ingen vanlighet. Det kommer knappast att förbli exklusivt på Switch.

Marvel Midnight Suns

Efter flera förseningar har Midnight Suns nu ett släppdatum. Vi fick det tillsammans med en trailer och en förhandsvisning. Midnight Suns är ett strategispel med ett kortsystem. I det kommer du att kontrollera en hjälte som du själv kommer få bestämma utseende på. Tillsammans med en gulsvartklädd skara av Marvel:s mest ikoniska karaktärer kommer ni att göra upp med demonmodern Lilith och äldre gudinnan Chthon.

Strategispel med kort känns som en oklar kombo med Marvel-hjältar. Oavsett så är releasen, den 2 december, nu inte långt bort. Målplattformarna är PC, Xbox Series X|S samt PlayStation 5.

Marvel Snap

Marvel Snap är ett mobilt samlarkortspel (CCG) till Android- och iOS-enheter. Det släpps den 18 oktober.

Den här trailern lyckades inte förklara något över huvud taget gällande spelsystemet, men det är tydligen ”lättare än Patiens”. Illustrationerna på korten fick strålkastaren och den så välmenande men ytterst cringe:iga presentationsrösten riktade mot sig. Och visst, den var väl fin, men … vad mer?

Aliens: Dark Descent

Aliens: Dark Descent är ett kommande strategispel (till synes i realtid) där du för kommandot över en hel trupp mariner medan de marineras i en xenomorfinvasion. Spelet släpps 2023 på PC och båda relevanta generationer Xbox och PlayStation.

Avatar: Frontiers of Pandora

Ubisoft och Massive Entertainment:s Avatar: Frontiers of Pandora glimtade snabbt till i periferin och bekräftade att det fortfarande är på g. Det är 2023 som står i kalendern, och det är PC och starkare konsoler (PS5 och Xbox Series X|S) som gäller.

I Fronties of Pandora spelar du som en Na’vi och får se mer av konflikten mellan dem och människorna från deras perspektiv. Vi lär få en närmare presentation av detta på Ubisoft Presents senare ikväll.

Lego Star Wars The Skywalker Saga Galactic Edition

Det största LEGO-spelet hittills blir ännu större. Det handlar egentligen om nya karaktärer, närmare bestämt 13 stycken set av dem, varav sex är helt nya. Denna nyutgåva, om man kan kalla den för det, når oss någon gång i jul.

Return to Monkey Island

Inte mycket nytt under solen här. Return to Monkey Island är inte långt bort nu; den 19 september (Talk Like A Pirate Day!) kan du lira det själv på en PC, Mac eller Nintendo Switch nära dig.

Det är åtminstone trevligt att Disney inte glömmer bort att de äger hela det anrika före detta LucasArts.

Gargoyles Remastered

Remastern ingen hade hunnit börja be om ännu. Gargoyles är ett plattformsspel baserat på en tecknad serie från tidigt 1990-tal. Serien följer en grupp droppnäsor, eller ”gargoyler” (seriöst, kolla gärna upp etymologin på detta väsen!) återuppväckta från en sekellång sömn av en skuggig figur med oklara motiv.

Se det här som ett stycke PSA.

Denna utannonsering betyder lyckligtvis att serien, källmaterialet till spelet, nu finns tillgänglig på Disney+ (kom den nyss eller har den funnits där ett tag?), vilket utan överdrift är Fantastiska nyheter!

Disney Mirrorverse

Disney Mirrorverse får nytt innehåll i oktober. Fler skurkar.

Disney Speedstorm

Disney Speedstorm skulle ha släppts någong gång i sommar, men är ny flyttat till … ”snart”. Det utannonserades först på Nintendos Direct i februari, men kommer på såväl PC som konsol.

Disney Dreamlight Valley

Disney Dreamlight Valley kommer att släppas på PC, Switch och båda relevanta generationer Xbox och PlayStation. Du kan dock köpa dig in i Early Access redan nu via dess Founder’s Pack Edition på samtliga plattformar eller via ett Xbox Game Pass.

Att det inte framgår när Dreamlight Valley förväntas släppas från sin Early Access-status rimmar rätt illa med dess Live Service-stämpel. Spelet kommer att spelas i ”säsonger” likt många andra spel som ges ut som en fortgående tjänst snarare än ett engångsköp. Spelet finns redan i tre utgåvor: grundspelet (som tycks vara samma sak som Founder’s Edition) för drygt 300 kronor, Deluxe Edition för cirka 500 kronor och Ultimate Edition för cirka 700 kronor. Jag säger bara att jag hoppas på en End of Life-plan från Disneys håll när det här obönhörligen går mot sin slutstation, vare sig det är om ett år eller om tio.

Avatar Reckoning

MMORPG-skjutare på mobiltelefoner med utsmyckbara karaktärer och vapen. Såväl PvE- och PvP-lägen utlovas, och det när spelet släpps, vänta på’t, ”snart”. Vad i-? Nåja, det ser rätt fint ut för att vara ett mobilspel, men jag väntar med att ropa hej tills kontrollschemat går att testa.

Nytt om Captain America

En smygtitt på ett ännu odöpt spel med Captain America och Black Panther – från Uncharted-profilen Amy Henning.

Marvel World of Heroes

Niantic, snubbarna och snubborna bakom Pokémon GO, tar sin AR-teknik och applicerar den på Marvel-universumet. Resultatet är en halv minut lång teaser med lite häftiga effekter och ett underförstått löfte: Du ska bli superhjälte.


Där har ni det. En väldigt spretig presentation som helt klart är gjord med effektivitet i åtanke, med tanke på den strida strömmen information. Som konsument förväntas vi helt klart söka upp den mesta informationen själva, alternativt få ta del av den senare när släppdatumen närmar sig.

Mycket är ännu höljt i det dunkel som skrivs ”Coming 2023”, men här finns också mycket gott att se fram emot till årets slut. Inte minst är en återuppväckelse av Gargoyles bland det bästa som har hänt 2022 alla kategorier. Och trots den illa dolda skepsisen hos undertecknad så ser faktiskt Disney Dreamlight Valley och Speedstorm ut som rätt trevliga upplevelser.

Disney är intressant att se utvecklas inom spelindustrin. Kanske är det de som står på tur för att gå på en shoppingrunda bland små och medelstora utvecklare och utgivare?

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.