En närmare titt på Razum-dar från The Elder Scrolls Online och Summerset

Den charmiga kattmannen Razum-dar har en gedigen skara fans, men inte mycket är känt om honom bortsett från att han är drottning Ayrenns talangfulla agent. Kanske är det mystiken som lockar spelarna.

Veteraner som varit med The Elder Scroll Online från starten 2014 känner onekligen till Razum-dar och minns honom med varma hjärtan. Han är en av de många minnesvärda och återkommande karaktärerna i onlinerollspelet. Nu i sommar utvidgas The Elder Scrolls Online med ett nytt kapitel (Bethesdas egna term för expansion), The Elder Scrolls Online: Summerset, i vilket Razum-dar tar en central roll i berättelsen – mycket likt alven Naryu i föregående kapitel Morrowind.

Läs gärna vår förhandstitt på The Elder Scrolls Online: Summerset.

Razum-dar är en charmig agent i drottning Ayrenns tjänst och en medlem av hennes spionnätverk Eyes of the Queen. Han är en kattman, en khajiit, med ljus, sandfärgad päls och rött hår stajlat till en mohikan. Han har ofta på sig en svart läderrustning, men kan klä ut sig till vad som helst när han behöver vara diskret. Razum-dar är väldigt karismatisk och kan nästan snacka ner vem som helst med list, humor och smicker. Hans vänner – och han själv – kallar honom Raz.

Raz gillar att singla slant. Men låt inte hans loja kroppsspråk lura dig, han är organiserad och strategisk.

I och med att han arbetar för drottning Ayrenn är han en del av Aldmeri Dominion, alliansen mellan de sydvästra provinserna, träffar du som tidigast på Razum-dar i inledningen för Aldmeri Dominion på Khenarthi’s Roost, en jordbruksö namngiven efter kattfolkets vädergudinna. Där värvar Raz dig snabbt för att hjälpa honom med att lösa en politisk situation som riskerar att sätta ön under havsalvernas styre.

Om han inte lyckas charma dig efter berättelsen på Khenarthi’s Roost så gör han det så småningom i de många andra spionuppdragen längre fram. Han är helt enkelt kul att ha och göra med.

För en inlevelserik presentation av Razum-dar, se Bethesdas officiella Meet the Character.

Fandom

Det finns många minnesvärda karaktärer i The Elder Scroll Online, men om det finns två som sticker ut i mängden så är det just Razum-dar och Naryu – två mystiska personer med dunkla arbetsmetoder. Om Naryu är kollektivets utvalda waifu, så är Raz deras husbando. I diverse forumtrådar är Raz ett framträdande kärleksobjekt.

Många förklarar att hans coolhet och humor är en avgörande faktor. Och jag måste hålla med. Raz är i Bethesda-standarder mätt en mycket välskriven karaktär med distinkt personlighet och dialoger. Även om det räcker med att spela genom ett uppdrag med Raz för att komma till den insikten, växer karaktären desto mer du spelar. Fördelen med ett stort onlinerollspel som The Elder Scrolls Online är att det finns utrymme att lära känna en karaktär över en längre tid. Låta dem växa sig fast i ditt hjärta genom berättelser. Uppdragen med Raz är alltid invecklade och spännande – och i var och en droppar han underhållande one-liners.

I majoriteten av inläggen som handlar om Razum-dar kommenterar fans att de älskar honom, att han är anledningen till att de väljer Aldmeri Dominion och att han får dem att skratta. Vissa säger sig vara beredda att byta sexuell läggning för honom. Även om många av kommentarerna är överdrivna bevisar de ändå hur omtyckt Razum-dar är. Det är därför ingen överraskning att Zenimax Online sätter katten i rampljuset i Summerset.

Mjau

Rösten bakom katten är ingen mindre än Christopher Corey Smith, en röstskådespelare som varit aktiv i spel- och filmbranschen sedan 1992. Han har bland annat gjort röster till Star Ocean: Till the End of Time, Tales of Symphonia, EverQuest II och nu senast Dissidia Final Fantasy NT. Christopher Corey Smith håller en hög standard med Razum-dar och det är något han fortsätter med i The Elder Scrolls Online: Summerset.

En av Razum-dars mest minnesvärda kommentarer var under en period en intern-meme som kastades på sömniga spelare. ”Awake now, sleeping kitten” är bara en av Raz många lustiga kommentarer som sätter färg på de annars mörka uppdragens teman. Det är något som på sätt och vis definierar Raz: att det alltid finns utrymme för humor. Men med det sagt så förlorar Raz aldrig sin medkänsla och plikt mot folket – Raz är i grunden en hjälte, även om han själv påstår att han inte är någon speciell.

The Elder Scrolls Online: Summerset släpps som early access den 21 maj till PC och Mac, sedan den 5 juni till Playstation 4 och Xbox One.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.