En skattkista av retromums – Shovel Knight: Treasure Trove

Det var med stor glädje jag lade mina svettiga händer på det senaste tillskotten till Shovel Knight på Gamescom. King of Cards och Showdown, två av de sista kickstartermålen för det nu fem år gamla mästerverket.
Shovel Knight: Treasure Trove, Yacht Club Games.

När jag recenserade Shovel Knight 2014 var jag hopplöst och innerligt förälskad i den blåa riddaren med spade. Såhär fem år senare minns jag spelet med sprudlande glädje och jag kan glatt meddela att kommande King of Cards och Showdown, de sista uppdateringarna till Shovel Knight, håller lika hög standard som originalet. Shovel Knight: Treasure Trove är samlingsspelet och den fulländade versionen av spelet med allt tidigare släppt innehåll, plus King of Cards och Showdown. Dessutom släpps det i fysisk utgåva på Nintendo Switch och Playstation 4.

I ett litet bås på Gamescom 2019 träffade vi Yacht Club Games och fick möjligheten att testa de två sista uppdateringarna och tillika Kickstartermålen från kampanjen 6 år sedan. Efter en fördröjning på den ursprungliga releasen 9 april verkar det som att slutet på tunneln är nära för vår grävande riddare. Exakt när är dock inte bekräftat.

Länge leve kungen

All ära åt knugen, men om det är någon kunglighet som rockar som en boss så är det King Knight. Iuppdateringen King of Cards får denna gyllene riddare spinna loss i ett nytt äventyr som enligt Yacht Club själva ska vara ”det mest substantiella äventyret hittills.” I demot på mässan går det bara att spela två banor, vilket gör det svårt att uppskatta spelets längd. Däremot kan King Knight sysselsätta sig med ett kortspel när han inte avsätter rivaliserande regenter. Kortspelets mekanik är välutvecklat och har sätt att utöka kortleken på eller köpa fusk som nästan garanterat vinner dig ett parti.

Likt de tidigare riddarna har King Knight ett säreget rörelsemönster och unikt sätt att attackera. Dessutom rymmer han massor av egocentrerad charm som direkt lockar till skratt. Banorna är likaså designade med en stabilt och pedagogisk inlärningskurva där banan blir svårare desto längre in du kommer. Kontrollen är lika responsiv som den alltid varit och det är bara jäkligt roligt att spela! Är du en fan av Shovel Knight kommer du säkerligen känna likadant.

Handsken är kastad

Om Nintendo hade gjort ett Super Smash Bros. till NES och fyllt det med karismatiska riddare hade det varit Shovel Knight: Showdown. Upp till fyra spelare får välja en Knight och sedan mötas på en trång bana för att banka på varandra. Det är kaotiskt, många gånger orättvist och fullkomligt underbart. Har du blivit utsatt för Smash Bros. vet du precis vad som väntar dig, fast i ridderlig 8-bitarsskrud. Showdown är inkluderad i Treasure Trove

Förhoppningsvis får vi möjligheten att på riktigt djupdyka i Yacht Club Games moderna klassiker snart med Shovel Knight: Treasure Trove. när det släpps. Tills vidare får nöja oss med de två expansionerna som redan finns. Värt att säga är att om du redan äger Shovel Knight på en plattform har du tillgång till uppdateringarna på den plattformen (samt King of Cards och Showdown när de släpps). Vill du däremot ha spelet på Switch måste du köpa Treasure Trove när det släpps.

Vidare är det bekräftat att ett Shovel Knight-spel är under utveckling till mobil. Yacht Club Games säger att spelet inte kommer vara en regelrätt portning utan utvecklat från grunden till formatet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.