Exklusivt: Den ultimata spelaffischen?

Vi har alla våra sätt att uttrycka vårt spelintresse på, om det så är genom att spela mycket, skriva och läsa om spel eller genom att skapa spelrelaterad konst. Se bara på David Nilssons ambitiösa pärlplattor eller Filip Larsson som byggde en pappersmodell av Marios slott från Mario 64. Spel har ett sätt att sätta fotspår i oss och utan att ge utlopp för alla intryck som spel ger oss så kan det vara svårt att visa hur passionerade vi spelare faktiskt är.

När Kim Kristiansson Stenberg fick nys om Tyler Stouts ikoniska filmaffischer, som med ett minimalistiskt urval färger och originell stilism illustrerar karaktärer ur sina respektive filmer, ville han försöka göra någonting liknande med spelkaraktärer. Som hängiven samlare av retrospel till framförallt Super Nintendo och Sega Mega Drive kom det sig naturligt att göra en affisch med karaktärer från sina favoritspel genom tiderna, med målet att efterlikna Stouts hyllningar till Star Wars.

Kim berättar:

Själva idén att göra en plansch baserat på Tyler Stouts stil kom när jag var på spelkväll hemma hos en kompis. Direkt jag såg hans planscher blev jag helt kär i Stouts stil och till min stora avund hade han fem stycken Stout-planscher, däribland Star Wars-planschen som jag har imiterat. Efter att ha frågat ut honom om vad en plansch kostar samt snabbt slängt ett öga på min budget som student så kom beslutet att göra en egen version ganska naturligt.


Kims affisch  innehåller fler än trettio spelkaraktärer från olika spelserier och genrer sedan tre decennier tillbaka, var och en noggrant kalkerade efter originalbilder och komponerade för att ge en känsla av Stouts iögonfallande design. Verktygen som har använts är endast Photoshop och en ritplatta.

Att göra en en plansch med karaktärer från välkända spel kom också det väldigt naturligt då jag samlar på spel till SNES och Sega Mega Drive. Jag gick helt enkelt bort till min spelhylla och började titta igenom vilka karaktärer som var mina absoluta favoriter och sedan fick dem en välförtjänt plats i planschen.

Till varken min, eller någon annans förvåning, så fick de flesta klassiska karaktärerna från Nintendo och Sega plats bland de 31 karaktärer som finns med. Tanken med kompositionen av karaktärerna i min plansch var att så nära som möjligt följa originalet för att det skulle vara lite av en hyllning till både Tyler Stout och alla älskade TV-spel från min barndom.

Kim är dock inte ute efter att få sin affisch såld. Han tänker skriva ut den på ett tryckeri, rama in den och hänga upp på väggen för egen åskådning, men även ge bort ett par exemplar till ett par spelintresserade vänner. Med detta projekt i ryggen känner han sig redo att försöka sig på någonting eget i fortsättningen, inte otänkbart genom att utforska en egen design och stil.

Jag tänker inte försöka att få planschen såld eller något liknande. Min tanke med att göra bilden var att själv skriva ut den och rama in den på väggen och sen vara väldigt nöjd med mig själv. Jag har tagit så mycket från Tyler Stouts original med både bildkomposition och stil att jag känner att det inte hade känts rätt att sälja vidare den. Däremot så kommer jag att ge bort två stycken till två nära vänner så är lika intresserade av retrospel som jag är. Så tummarna hålls för att de blir glada.

 Jag har faktiskt lite planer på att göra egna planscher nu när jag har fått upp smaken och tekniken för hur man lättast bygger upp bilden och helheten. Fast till nästa plansch blir det att utforska en egen stil och en egen färgpalett.

Kim pluggar just nu till att bli Technical Artist på Blekinge Tekniska Högskola, en inriktning som kombinerar grafik med programmering. Vill du kontakta Kim Kristiansson Stenberg angående hans affisch, framtida projekt eller av någon annan anledning så går det bra att maila till info@varvat.se

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag har två stora passioner i livet: Att spela och att skriva. Anser att spel är en uttrycksform och inte leksaker vilket jag försöker förmedla genom en strävan efter känslomässigt engagemang i spel. Pluggar till Technical Artist i Spel på Blekinge Tekniska Högskola och ser fram emot ett framtidsyrke som spelutvecklare.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.