Nintendo Indie World Showcase, december 2021 – en sammanfattning

Efter ett plötsligt utannonserande bara två dagar innan har nu ännu en Nintendo Indie World-sändning nått sitt slut. I denna avslutande knorr på 2021 presenterades inte mindre än tjugo titlar som kommer till Nintendo Switch idag, efter årsskiftet och allt där bortom. Här gör vi ett försök att ta titlarna i den ordning de släpps. Fyra av dem finns tillgängliga redan nu.

Detta kan du spela nu

Dungeon Munchies

Ett plattformsaction-spel i vilket du ska besegra fiender och bossar för att sedan tillaga och äta dem för att ta deras förmågor. Det låter som en något makaber tolkning av Mega Man, och det låter fantastiskt. Dags att bli vad man äter!

Let’s Play! Oink Games

Brädspel säljer ju rätt bra just nu, så varför inte ha en digital form under granen i år. Så tänkte man nog när flera av brädspelsutgivarens alster nu blir tillgängliga på Nintendo Switch.

Chicory: A Colorful Tale

Switch-ägare fick vänta drygt ett halvår extra, men nu finns indieälsklingen Chicory: A Colorful Tale på konsolen. Spelet beskrivs som en målarbok för alla åldrar. Med gemensamma upphovspersoner till spel som Wandersong och Celeste är det kanske något du redan har spelat. Men nu har du alternativet att ha det på en maskin till.

Timelie

Ett smygarpusselspel som tillhör ett av förra årets väl uppskattade spel. Det isometriska perspektivet ger spelet en strategispelsaktig framtoning. Detta är första gången Timelie gjorts tillgängligt på konsol, och det är spelbart redan nu. Är du osäker på priset så finns även ett demo att tanka.

2022 tar vid

Baby Storm

Ett udda strategispel som än så länge är exklusivt på Nintendo Switch. Släppdatum den 21 januari.

OlliOlli World

Denna efterlängtade uppföljare har äntligen fått släppdatumet 8 februari nästa år. Och det ser minst lika charmigt ut som när utvecklarna bjöd in till test tidigare i år.

Figment 2: Creed Valley

Actionrytm-spel tillverkat hos höra grannar i väst – danskarna. Sånär som på att Figment 2 verkar behöva lite optimering för smidigare bilduppdatering så ser konceptet bra ut, och musiken låter onekligen som en central del av paketet. En demo finns visst ute allaredan, medan det slutgiltiga släppdatumet är någon gång i februari.

Det våras för Nindies

Aliisha

Ett kreativt problemlösningsspel om två systrar som använder Switchens många kontrollmetoder i sin speldesign. Aliisha kommer från den taiwanesiska studion UNDERSCORE och släpps till våren nästa år. Det här ser ut som ett riktigt bra spel att skapa band med hjälp av.

Endling: Extinction is Forever

Ett spel som går ut på att du är en räv som ska föra dina ungar i säkerhet. Och det verkar tillämpa ett perma-dödssystem för sagda ungar. Det här låter som en hemsk idé för blödiga spelare och som en potentiell tårdrypare. Till våren får vi reda på om spanska studion Herobeat lyckas leverera en bra debut.

Don’t Starve Together

Ett av studion Klei Enterteinment:s absoluta stjärnskott. Titeln är väldigt talande: samarbeta med andra spelare och undvik tillsammans att svälta ihjäl. Don’t Starve och dess expansioner har släppts till många maskiner, och nu har turen alltså kommit till Nintendo Switch.

Behind the Frame: The Finest Scenery

Även detta en titel som gör sin konsoldebut på Nintendo Switch, efter att ha funnits på Android, iOS och PC/Mac sedan augusti i år. Med sin övervägande positiva, rosenkantade kritik är det här ännu en interaktiv målarbok värd att hålla ögonen på.

Omori

Ett sent 2020-spel som nu gör sin konsoldebut på Switchen – även detta ett extremt uppskattat sådant. Earthbound– och Undertale-vibbar avlöser varandra i detta RPG. Det ska tydligen även likna To the Moon och Everhood, enligt Steam. Låter i allra högsta grad som ett spel värdigt att ha på radarn.

Sommar, sommar och bortom

Locomotive

Mord ombord på ett tåg, och fallet ska lösas av tre karismatiska huvudkaraktärer. Det här låter som något Agatha Christie skulle kunna skriva. Med en trailermusik som vittnar om jazziga kvaliteter och ett löfte om ett gediget röstskådespel låter det här som ett peka-klicka-äventyr värt en sådan författare. Vi lär få se till sommaren.

After Love EP

Ett indonesiskutvecklat spel som blandar rytmgenren med visualromanen i en produkt som ser erkänt japansk ut. After Love EP ser ut att bli en lugnare form av Gal Metal. Med What Comes After och Coffee Talk i utvecklarnas meritförteckningar stor det nog rätt säkert att vi har en mer robust och allvarsam story i fokus här.

River City Girls 2

Bara trailerns musik gör ju en pepp på att lira runt på gatorna med Misako och Kyoko och spöa rena rama skiten ur namnlösa, uppnosiga gangesterkarikatyrer. Förutom tjejduon är både seriens huvudperson Kunio och hans vän Riki spelbara – men även nytillskotten(?) Provie och Marian. River City Girls 2 utlovar mer av det goda, mer av det nya och det med möjligheten att avnjuta det med någon hemma i soffan – eller online.

Parkasaurus

Ta kontrollen över en dinosauriepark, med allt det innebär sett ur byggnadsgenren av spel. Parkasaurus finns redan på Steam (sedan augusti förra året) och sitter på ett bra snittbetyg. Den lekfulla visuella stilen ger ett barnsligt intryck, men ”tycoon-spelare” lär säkert finns nöje i den här, oavsett ålder.

Grime

En genrecocktail där ord som Soul-like och metroidvania avlöser varandra. Grime ser lite ut som att Blasphemous tagit steget till 3D-element, och det ser ut att bjuda oss på en lika blodig resa i kroppsskräckens tecken.

Gerda: A Flame in Winter

Senaste nya från DONTNOD Entertainment (Life is Strange, Vampyr) handlar om den danska flickan Gerda i sviterna av tyska ockupationen under andra världskriget. Ännu ett danskt äventyr alltså! Vi kommer dock att få vänta på Gerda ett bra tag till (åtminstone saknas ett fast släppdatum), men med kvaliteten bakom studions meriter så kan vi nog unna dem det.

Sea of Stars

Sea of Stars fick kicka igång dagens presentation, trots att det är den titel vars släppdatum är längst bort av alla här på listan. Detta Kickstarter-projekt backades av inte mindre än 25 589 backare, varav undertecknad är en av dem. Och för varje gång jag ser det i action är jag helt övertygad om att jag gjorde rätt val. Att behöva vänta ända till NÄSTA jul på det svider lite, men de ständiga uppdateringarna och den fantastiska trailermusiken (av Yasunori Mitsuda, antar jag baserat på kommentarerna från presentatörerna) håller mig lika full av längtan och hopp som av iver och frustration. Det är trevligt att ha något att se fram emot, helt enkelt.


Och där har ni det hela, tillsammans med ett gäng trailers. Många små överraskningar som ännu en gång visar att indiescenen är extremt viktig för spelindustrin – åtminstone om du frågar denne skribent.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.