Nytt digitalt äventyrsspel ska lära barn om samtycke

Nu pågår utvecklingen av ett digitalt spel som ska lära barn i mellanstadieåldern mer om samtycke. Spelet är en del av projektet Samspel och ett nytt samarbete mellan den digitala innovationsbyrån dimh och organisationerna MÄN och Sverok – Spelhobbyförbundet. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden.

– I vårt äventyrsspel är barnen själva mitt i händelsernas centrum och vi låter dom utforska olika valmöjligheter och konsekvenserna av sitt handlande. Samtycke handlar om att ta ansvar och vara uppmärksam på om den du vill göra något med, också vill det. Med inlevelsen och interaktiviteten som ett digitalt spel erbjuder kan vi engagera barnen för att ge dom nya sätt att tänka på samtycke i vardagliga situationer. Det Gabrielle de Bourg på Sverok i ett pressmeddelande.

Enligt Internetstiftelsens undersökning Svenskarna och internet 2021 spelar 94 procent av barnen på mellanstadiet digitala spel.

– Spel är idag en självklar del av barns vardag och det känns helt rätt för oss att använda det som ett verktyg för att hjälpa barnen att navigera i sina liv. Vi vill göra gott genom att skapa meningsfull digitalisering, med hjälp av den kraft som finns i spel. Detta spel kommer skapa en förståelse för samtycke hos barn, tillsammans med Sverok och MÄN skapar vi därför meningsfull digitalisering med hjärna och hjärta, enligt Elin Eriksson hos dimh.

Ny läroplan kommer i sommar

Sedan 2018 är krav på samtycke lagstadgat och den första juli i år kommer en ny läroplan för grundskolan att tas i bruk. Där är en av de stora förändringarna att skolämnet sex och samlevnad utvecklas och byter namn till sexualitet, samtycke och relationer.

– Ofta är det uppenbart vad någon vill eller inte, men för att veta säkert när det gäller samtycke handlar det om att lyssna in personen på flera plan samtidigt. Därför är vi väldigt glada att vi får möjligheten att samarbeta med dimh för att utbilda och skapa dialog kring samtycke bland barn på ett nytt sätt, säger Adam Wassrin på MÄN.

Samspel kommer tillsammans med dimh under två års tid utveckla ett digitalt spel för våldsförebyggande arbete med fokus på samtycke. Utöver detta arbete arbetar Samspel med våldsprevention för mellanstadiet, att upprätta nätverk för personer som arbetar professionellt eller ideellt i barns närhet, såväl som att ta fram en trygg onlineplattform för spel riktad mot barn under 15 år. Projektet drivs med stöd från Allmänna Arvsfonden.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.