Under coronapandemin har svenskarna spelat mer än vanligt. 1 av 5 svenskar säger att de ökat sitt dator-, tv- och sällskapsspelande under coronapandemin enligt en ny Sifoundersökning beställd av Sverok – Spelhobbyförbundet.
Unga är de som ökat sitt spelande allra mest, speciellt unga män, där 4 av 10 anger att de ökat sitt spelande under coronapandemin. En annan grupp som sticker ut är äldre kvinnor, 66-79 år, som tagit upp spelandet i en betydligt högre utsträckning än de jämnåriga männen.
– Det är många som upplever ensamhet och tristess under ett sånt här år. Spel, ensam eller tillsammans med familjen, blir ett stöd för alla sorters människor, säger Sara Hauge, generalsekreterare på Sverok i ett pressmeddelande.
Det framgår också i undersökningen att en av de grupper som påverkats mest positivt av sitt spelande under pandemin är kvinnor mellan 65 och 79 år, där 38% svarar att spelandet har haft ganska stor eller mycket stor betydelse för deras mentala välmående.
– Vi tror det är ett tecken på att människor lyckas hitta gemenskap i spelandet även under ett mörkt år, fortsätter Sara Hauge.
Du hittar en komplett sammanställning av siffrorna på Sveroks hemsida.