Sveroks ordförande Anna Erlandsson om nya rollen och livet i allmänhet

Anna Erlandsson, ny förbundsordförande för spelhobbyförbundet Sverok i en öppenhjärtig intervju om livet som multinörd och kvinna i en ofta mansdominerad spelvärld.
Anna Erlandsson
Sveroks nya ordförande Anna Erlandsson. Foto Anna Gerdén för Sverok

Vi på Varvat har fått möjlighet att sitta ner med Anna Erlandsson som i november valdes till förbundsordförande för spelhobbyförbundet Sverok. Även om det var ett litet tag sedan du valdes så är väl ändå ett grattis på sin plats?

Tack så mycket!

 Hur har tiden varit sedan du valdes till ordförande?

Den har varit rätt intensiv. Jag och förre ordförande Alexander Hallberg har haft överlämning och genomgångar vilket hölls i samband med 2017 års sista styrelsemöte. Efter årsskiftet gick mitt flyttlass till Stockholm och nu två veckor in på mitt nya uppdrag har det varit mycket att känna in, gå igenom och framförallt förbereda och lägga upp arbetet inför det nya året.

 Hur har spelsverige reagerat på din utnämning till ordförande? Har du någon speciell reaktion du vill dela med dig av?

Det känns som att det har varit mest positiva reaktioner. Den vanligaste reaktionen jag fått höra från folk är att de tycker att jag är rätt person på rätt plats och att detta är något som passar mig. Jag vet att jag är det och hoppas kunna leva upp till allas förväntningar.

För en spelare som inte känner till er, hur skulle du beskriva er organisation?

Sverok är ett förbund som samlar spelhobbyn i Sverige. Vi är ett brett förbund med många skilda verksamhetsgrenar såsom lajv, brädspel, rollspel, cosplay, airsoft, e-sport och fantastik för att nämna några.

Vi är ett ungdomsförbund och för oss är det viktigt att unga och ungas engagemang tas på allvar och samtidigt ska alla spelare tas på allvar. Det vi gör har sin grund i ett genuint intresse som leder till föreningsengagemang, spelutvecklande och en givande fritid samt ett intresse för civilsamhällespolitik. Och framförallt till mer spelglädje som gör livet bättre. Oavsett ålder så är det som enligt mig samlar oss alla är det faktum att vi är nördar som brinner för det vi gör.

Sveroks uppdrag är att göra det lättare för våra medlemmar att utöva sin verksamhet, både genom politisk påverkan och se till att det fortsätter vara enkelt och givande att skapa en förening hos Sverok samt genom att arbeta för att fler hittar till spelhobbyn.

Varför är Sverok så viktigt för spelsverige?

Sverok har en unik ställning som gör att vi kan driva förändringsfrågor som underlättar för våra medlemmar att göra det som de älskar. Vi har en stabil och bra organisation som gör att vi kan finnas i alla delar av Sverige vilket underlättar enormt för oss och våra medlemmar. Vi samlar spelhobbyn och vi samlar många olika grenar av den under ett tak. Vi har utvecklats enormt under åren och idag är vi ett förbund som är öppna för att ta in nya verksamhetsgrenar för att vi ser att de hör hemma i Sverok-familjen.
Det ska vara enkelt att engagera sig och bilda förening och vi arbetar hela tiden för att det ska fortsätta vara så.

Det är ett enormt ansvar vi har gentemot spelsverige och framförallt gentemot unga, att aldrig vila utan hela tiden utvecklas. En annan ansvar som går hand i hand med det är vår roll när det kommer att genomdriva och förändra spelhobbyn, både internt i form av arbete med jämställdhet, mångfald och rättvisearbete, men också externt när vi arbete för att hela tiden se till att spel och ungas engagemang är en fråga som tas på allvar av samhället.

Lajvaren som blev ordförande

Berätta gärna lite om din bakgrund. Vad gör dig till en bra ordförande i Sverok?

Jag började som lajvare när jag var 18 år gammal och genom min kärlek till lajv så hamnade jag i styrelsen för Dalslands medeltidsförening. Det var där jag för första gången kom i kontakt med Sverok och fick en insikt i organisationen.
Det kanske kommer som en överraskning att jag aldrig varit involverat i något av Sveroks distrikt. Jag är mer av en gräsrotsmänniska och det är där mitt engagemang tog form och därifrån gick jag vidare till Sveroks förbundsstyrelse där jag satt tre år som ledamot.

Det som gör mig till en bra ordförande är framförallt min insikt i Sveroks organisation och en vetskap om hur vi behöver arbeta under de närmaste åren. Jag brinner verkligen för den underbara gemenskap som är Sverok men jag vet också att vi kommer behöva arbeta mycket med att nå ut till nya grupper i spelsverige och även arbeta mer för att underlätta för våra medlemmar att engagera sig i spelhobbyn. Jag vet vilken väg vi behöver gå för att utvecklas för att bli bättre och jag tänker arbeta till max för att detta ska bli verklighet.

 Finns det några frågor du brinner lite extra för? Något du tänker driva på i din nya roll?

Frågor om jämställdhet och mångfald har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det är frågor jag arbetat för som spelnörd men som jag också arbetat med inom Sverok. Det här är ju inget nytt för Sverok eftersom både Rebecka Prentell och Alexander Hallberg har varit väldigt drivande i just de här frågorna men mitt jobb är att se till att vi aldrig glömmer hur viktiga de frågorna är för spelhobbyn. Alla ska kunna vara välkomna och känna sig trygga i sin hobby och där kan Sverok uträtta mycket.

En annan fråga som går hand i hand med detta är att se till att Sverok fortsätter växa och utvecklas ihop med våra medlemmar. Alla ska känna sig välkomna i Sverok och veta hur mycket vi kan uträtta tillsammans och ett steg för det är både att se till att våra medlemmar har tillgång till utbildningar i hur de kan arrangera, samverka och utvecklas ännu mer. Helt enkelt en starkare känsla av #viärsverok.

Du skriver på Twitter att du är en multinörd. Hur märker man det tydligast?

Mycket genom att jag sysslar med så många olika saker. Jag är lajvare i grund och botten och den kärleken kommer nog vara hela livet. Men med tiden har jag upptäckt så mycket med roligt som finns i spelhobbyn. Jag älskar brädspel, magic the gathering, anime och manga, fantastik, datorspel, tv-spel…. Ja nästan allt.

Och det är nog så det märks, att jag gillar så mycket och är pepp på att upptäcka nya roliga saker.

Jag tycker att kvinnor börjar ta mer plats i debatten kring tv-spel. Många kvinnliga spelkritiker hyllas och tar också för sig. Samtidigt får många utstå mycket näthat. Hur är det att vara spelintresserad kvinna i Sverige idag?
Hur pass långt kvar har vi till en jämställd spelbransch, kanske främst inom e-sporten?

 Jag tycker att det har blivit bättre på många plan. Främst för att det idag finns en levande debatt där det regelbundet pratas om detta men också att det finns en medvetenhet att många spelverksamheter har ett problem med bland annat sexism.
Men samtidigt finns det mycket kvar att göra.

Jag blir inte lika mycket ifrågasatt som spelande kvinna idag som för sju år sedan men det förekommer fortfarande, främst när jag ger mig in i debatter på nätet eller skriver om jämställdhet och representation i spelvärlden. Ska jag se till min egen del så vet jag att inget upprör internet så mycket som de få gånger jag skrivit om sexism inom tv-spel, påpekat bristande representation, både rörande kön och etnicitet, eller påpekat det enkla faktum att det inte är okej att dödshota kvinnliga spelutvecklare.

Det som jag har märkt av är att det finns en syn på att det som vi älskar inte får kritiseras och vidareutvecklas.  Jag håller inte med om det och menar att det vi älskar måste vi också kunna kritisera. Min mening är att det gynnar spelhobbyn, oavsett om det gäller tv-spel, brädspel, kortspel, anime, lajv, etc, att vi vågar lyfta upp och peka på om något är problematiskt. Till exempel genom sexism, rasism eller transfobiskt för att nämna några faktorer. Just för att detta utvecklar oss och gör det vi älskar ännu bättre.
Det finns ingen mening med att vi står kvar och drömmer om ”den gamla goda tiden” så illusionen är att inget var problematiskt och spel enbart handlade om att ha kul. Men saker var problematiska redan då och den spelkultur som fanns var inte till för alla.

Vi har en bra bit kvar till en jämställd spelbransch men vi är närmare nu än vad vi var för bara fem år sedan. Men vi får aldrig vila i den frågan och framförallt så måste alla involverade i den här fantastiska spelvärld som är vår inser att vi vinner på jämställdhet och mångfald.

Vad spelar du just nu?

Just nu spelar jag Neverwinter på Steam och PokemonGo. När det gäller brädspel så spelar jag och vänner oss igenom Imperial Assault.

Slutligen frågan vi alltid ställer till dem vi intervjuar. Vilket är ditt favoritspel genom alla tider?

Haha oj! Jag vill säga Drakborgen men det är mest för att det är så enormt oförlåtande och elakt. Men om jag ska vara ärlig så är det nog Magic the Gathering. Jag är hemskt dålig på det men det är ett spel som gett mig så mycket roligt genom åren och det finns få saker som är så rogivande som att bygga nya lekar. Ska vi se på elektroniska spel är det Zelda: Ocarina of Time. För att inget var mer frustrerande än vattentemplet och för alla underbara minnen jag har med det spelet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.