Spelföreningar har prövats hårt under pandemin

Sveriges spelföreningar har drabbats hårt av den pågående covid-19-pandemin. Majoriteten av föreningarna upplever minskat engagemang, färre medlemmar och uteblivna intäkter. Det visar undersökningar gjorda av spelhobbyförbundet Sverok.

Det är mörka siffror för den organiserade spelhobbyn som kommit fram när Sverok undersökt hur ungdomsförbundets föreningar påverkats under coronapandemin. 53% av föreningarna anger att medlemsantalen minskat samtidigt som tre fjärdedelar av svarande anser att medlemsengagemanget sjunkit. Det skriver förbundet i ett pressmeddelande.

– Ideellt engagemang som byggts upp över decennier har tagit en jättesmäll under de senaste året. Riskerna som vi ser är ökad ensamhet för många av våra unga medlemmar som just nu saknar hundratals mötesplatser där de tidigare känt sig hemma, säger Sara Hauge, generalsekreterare på Sverok

Inställda konvent, spelkvällar och LAN har också varit ett hårt slag mot de ideella föreningarnas ekonomi. 54% av de svarande upplever att intäkterna sjunkit under pandemin. För att motverka den ekonomiska påfrestningen på föreningar har Sverok tagit fram ett krisbidrag till ett värde av 300 000 kronor. 

Föreningarna, som främst består av unga spelare under 25 år, har samtidigt arbetat hårt för att flytta verksamheten online. 35% har delvis eller helt kunnat flytta verksamheten till digitala plattformar. 

Siffrorna talar sitt tydliga språk.

– Vi har redan tagit fram guider för hur föreningarna ska kunna träffas och ha sina möten online. Vi ser att fler hittat nya möjligheter att umgås, som kan komplettera den fysiska gemenskapen när samhället öppnas upp igen, säger Sara Hauge

Undersökningen gjordes under två separata tillfällen, under hösten 2020 och våren 2021 och visar på försämring över tid. 

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.