Wrathstone – en underhållande aptitretare

DLC:n som inleder det ambitiösa Season of The Dragon erbjuder lite ny grind och några av de roligaste bossarna i spelets historia.

För inte så länge sedan släpptes den första delen i The Elder Scrolls Onlines stora story Season of the Dragon. Det är en berättelse som ska sträcka sig över hela 2019 och DLC:n Wrathstone är inledningen till detta äventyr med två nya dungeons: Frostvault och Depths of Malatar.

Wrathstone släpptes tillsammans med en allmän uppdatering till The Elder Scrolls Online som introducerade en svit av kvalitetsförbättringar och funktioner. Läs mer om dem här.

Storslagen vy i Depths of Malatar.

Grind och story

Sedan några år tillbaka har regelbundna dungeonpaket varit en del av The Elder Scrolls Onlines fortsatta utveckling. Dessa har följt spelets etablerade standard av specifik utrustning, strid, story och ikoniska bossar. Grottorna i Wrathstone avviker inte från formeln men för första gången är de en viktig del i en övergripande berättelse. I båda grottorna väntar nämligen delar av den mäktiga artefakten Wrathstone – katalysatorn till nästa story kapitel i The Elder Scrolls Online, Elsweyr.

Auroran’s Thunder droppar i Depths of Malatar.

I båda grottorna finns det också en hel del att samla för de inbitna spelarna. Varje dungeon har tre unika set med kompletterande vapen som går att samla. Med tillräckligt många får du tillgång till unika egenskaper, så som Auroran’s Thunder som skickar ut blixtar när du gör direkt skada på fiender. Dessutom finns det troféer och masker att sträva efter samt ett pet att hålla dig sällskap.

Personligen är Tzogvin’s Warband min favorit. Ett medium armor set som när du har fem delar gör att varje gång du ger critical damage får ökad crit i tio sekunder och vid tio stacks även gör mer crit skada. Mums för spelare med en aggressiv spelstil.

Storymässigt knyter dessa grottor inte bara an till Season of the Dragon och Elsweyr, utan har egna mikroberättelser som både förstärker återvändande karaktärer (Tharayya som man tidigare möter i Volenfell) och säger något om platserna det utspelar sig på. De som stannar upp en sekund mellan striderna har lite roliga dialoger att ta del av och lappar att läsa som väver ett större narrativ runt artefakten i fråga.

Underhållande fighter

Bortsett från looten och den frivilliga storyn är bossarna grottornas och Wrathstones stora behållning. Nästan alla strider i båda grottorna erbjuder nya mekaniker eller sätter bekant mekanik i ett nytt sammanhang. Ett av mina mest avskydda fiender, Hungers, agerar första bossen i Depths of Malatar i en stor lagerlokal full av hyllor och gömmor. Bossarenan blir således tillsammans med fiendens mekanik en katt- och råttalek där övergivna spelare kan falla offer för monstret – ungefär som i skräckfilmer.

I Frostvault får spelare istället strida på tårna för att undvika livsfarliga fällor och dödliga dwemerrobotar. Grottans sista boss, Stonekeeper, är en enorm fantasymech som växlar mellan två spelmekaniska faser och verkligen engagerar sina motståndare. Inledningsvis behöver spelare värja sig mot den gigantiska robotens eldkastare och slag samtidigt som de förvandlar anfallande robotspindlar till skrot. Men ungefär halvvägs genom kampen behöver spelare ta kontroll över små mekaniska råttor och infiltrera bossen för att överbelasta dess kretsar. Det är ett spännande inslag som gör bossen ett av de mest minnesvärda striderna på länge och en solklar motivation att springa genom grottan flera gånger.

King Narilmor förtjänar ett hedersomnämnande då hans bossfight i Depths of Malatar aktivt involverar spelare att skydda Tharayya som dras in i striden.

För inbitna fans

Wrathstone är ett relativt billigt tillägg, med en del loot att samla, belöningar att erhålla och story att nysta i. Men det är främst ett tillägg som tilltalar spelaren som är en hängiven fan och som vill ha den fullständiga upplevelsen av båda The Elder Scrolls Online och berättelsen i Season of the Dragon. Till skillnad från stora utökningar som Morrowind och Summerset finns det inte tillräckligt med incitament för casualspelaren då detta i praktiken är en ganska ensidig DLC.

För ringa priset av 1500 Crowns (motsvarande 120 SEK), eller som del i månadsprenumerationen ESO Plus är det helt klart en investering för inbitna fans som regelbundet spelar The Elder Scrolls Online. De som trillat av tåget och väntar på ett bra läge att hoppa på igen bör förslagsvis vänta på Elsweyr istället.

Det är inte nödvändigt att äga Wrathstone för att ta del av Elsweyr. Däremot är det nödvändigt att äga grundspelet The Elder Scrolls Online.

Written by
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Vad tycker du?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.