30 Dagar Spel, dag 11: Favoritplattform

Pratar vi plattformen vi har haft mest skoj med? Eller pratar vi om plattformen som formade oss som gamers? Eller ska vi kanske utgå från var vi står idag och göra definitionen därifrån? Jag föredrar samtliga alternativ.

Jag växte upp med NES och min kärlek till tv-spel och pixlar som konstform vaknade där. Musiken kom inte långt efteråt. Många av spelen har åldrats med fantastisk värdighet och håller än idag. Och det säger jag inte med nostalgiglasögonen på. Detsamma gäller SNES och deras motsvarigheter i Segas utbud. Jag är dock mer bevandrad i Nintendos konsoler och känner mest nostalgi över de blåa spelen och deras edge.

Min personliga plattformsvandring genom åren.

Med tiden gick det vidare till Playstation 2, med följande generationer i serien därefter. Idag har jag en tillräckligt stark dator för att spela där så konsoler blir nästan överflödiga, såvida det inte handlar om väldigt intressanta spel som är exklusiva. När det stod mellan Xbox och Playstation var valet lätt för mig. De titlar som släppts till Playstation genom tiderna har lockat mig mycket mer än vad deras gröna rival har fått. Nintendo har jag i princip tappat intresset för helt. Så när det kommer till en favoritplattform måste jag säga PC.

Jag fick chansen att spela AM2R där, tillsammans med en mängd andra spel som jag inte ens har behövt köpa. Med ett delat konto på Steam kan jag spela alla brorsans spel (och han har lidit av Steamsjukan och handlat på sig en hel del). Vill jag återbesöka min barndom med NES och SNES är det fullt möjligt. Blir t.o.m. snyggare på dator. Med en handkontroll kan jag spela alla spel som följt mig genom barndomen och tonåren. En PC är helt enkelt mycket mer flexibel än en spelkonsol.

Steam – ett av många bibliotek där så mycket underhållning finns att finna.

Problemet med PC är just de avancerade möjligheterna. Det jag älskade med konsoler är att du köper ett spel och du vet att det kan spelas med den hårdvara du har hemma. Du stoppar i kassetten/skivan/installerar spelet och sedan kör du. Till PC blir det så otroligt mycket som kan gå snett och när en inte är tillräckligt teknisk för det blir det väldigt frustrerande. På samma nivå som när du dör i spel för att spelet tabbar sig.

Trots dessa brister är det ändå PC som är mitt absoluta favoritformat. Vill jag göra videos är det bara att spela in det direkt via datorn. Jag behöver ingen El Gato eller liknande inspelningsutrustning. Vill jag streama kan jag skräddarsy layout och få det precis som jag vill, till skillnad från konsolernas streamingtjänster. En av de bästa sakerna är att min framerate inte stryps vid 30 fps. Det är 60 eller (oftast) fler bildrutor som svischar förbi och med en mycket högre upplösning är det otroligt tacksamt att få allt det. Inte för att jag är besatt av det visuella, men jag begränsas inte till ett format. Sedan ska vi inte sticka under stolen med att de spel som är riktigt snygga blir RIKTIGT snygga i högre upplösning.

Ett av de absolut snyggaste spelen jag spelat, både vad gäller grafik och design, är Destiny 2. Att spela det på en dator är helt klart värt det. Och då utgår jag från att kontrollen talar för sig själv.

Den främsta anledningen till att jag föredrar PC är att alternativen är sp mycket större än samtliga konsoler och jag kan, från en plattform, njuta av barndomsminnen, få nya upplevelser och gå tillbaka till gamla favoriter, allt på ett och samma ställe.

Har du missat ett avsnitt? Klicka dig vidare till övriga dagar här!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.