Hundra Dagar Master System #12: Submarine Attack

Vi fortsätter vattentemat, och jag säger detta med andakt: Submarine Attack är bland de bästa spelen på Master System. Precis allt med denna titel tar tillvara på det konsolen har att erbjuda.

Submarine Attack: Manual-berättelse!

Submarine Attack är ett horisontellt skrollande skjutspel där du så klart spelar som en ubåt. Efter en kort introsekvens ges du kontrollen, som till en början är rätt seg. Styrningen känns långsam och du har bara två attacker: en torped som åker rakt fram och en som skjuter i en båge. När du väl börjar få känsla för den inser du dock snabbt att här finns uppgraderingar att plocka. En fullt bestyckad ubåt har två uppgraderingar för hastigheten och två för vapnen (vilket ger totalt fyra projektiler på skärmen närhelst du håller inne avtryckarknapparna). Förutom dessa uppgraderingar plockar du upp hälsopoäng och extraliv. Din farkost må tåla tre skador per liv, men du vill ändå hålla utkik efter de där fienderna som ger uppgraderingar även när du har fullt i både hälsa och vapen. Dör du förlorar du nämligen allt och fortsatt spel blir lite i motström.

Submarine Attack är en kortis med sina knappa sex banor, men de är alla väldigt distinkta i sin design och har sin alldeles egna musik – och vilken musik sen! Samtliga är någonstans mellan bangers och certifierade tåflörtar som får dig att vilja klappa takten med foten. Det är precis lagom adrenalinstint när skärmen fylls med fiender. Visst blir där ett tapp i bilduppdateringen här och var, men överlag är Submarine Attack oerhört spelbart och spelvärt än idag.

Submarine Attack: Slutskärm.
Inga eftertexter alltså, men snyggt likväl.

Det bästa med Submarine Attack är att PAL-hastigheten är den korrekta. Spelet släpptes nämligen bara i PAL-regioner och Sydamerika (Brasilien), men med sina tre år mellan releaserna kan man vara rätt säker på att den europeiska utgåvan är referensverket.

Som vanligt med konsolens bästa titlar är det SEGA själva som står för programmeringen, men utan några som helst eftertexter har vi ingen aning om vilka namn som faktiskt ligger bakom denna lilla juvel. Urtrist, men inte oväntat. Jag är dock hyfsat säker på att illustratören har gjort något inom manga/anime i sci-fi-genren. Kanske Space Battleship Yamato, Captain Harlock eller Legend of the Galactic Heroes?

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.