Nintendo Indie World april 2021 – en sammanfattning

Nintendo höll med ett knappt dygns varsel en presentation av kommande indiespel i går. Ordet ”World” verkar ha varit presentationens ledstjärna; under kvällen fick vi förutom engelska höra franska, spanska, koreanska och tyska – alla i en och samma sändning när kreatörerna stolt visade upp sina alster. I vanlig ordning är vissa tillgängliga redan nu, medan ett fåtal andra ännu har ett releasedatum höljt i dunklet som kallas 2021 (och till och med 2022 för en titel). I vanlig ordning står Varvat beredda att lista namn och releasedatum och strössla med trailers. Vi kör på.

Road 96

Ett spel som fokuserar på berättelsen och genererar denna efterhand som spelaren fortskrider låter som en svår grej att få ihop. Det gäller särskilt om projektet är ett indie-spel. Att den glimt vi fick se av Road 96 gav solklara Life is Strange-vibbar får en dock att dra öronen åt sig. 148 268 vägar finns det genom storyn, men fram till vi faktiskt har det framför oss är det bara en kuriös marknadssiffra. Vi behöver dock inte vänta så värst länge, för Road 96 ska släppas redan i år. Datum får vi dock vänta något längre på.

Never Yield

Aerial_Knights Never Yield (AKNY) ser ut som ett neonfärgat .BIT TRIP RUNNER, vilket är en allmänt angenäm idé i sig. Ett musikspel som i princip är ett plattformsspel på räls är i sig inget revolutionerande, men mekaniken ser kompetent ut och blandar dessutom in den tredje dimensionen. Efter det väntar dock den svåraste pusselbiten: att leverera ett bra soundtrack. Daniel Wilkins aka Aearial_Knight står för tonerna. Spelet ska släppas den 19 maj, men en demo finns tillgänglig redan nu.

Anapurna-duo

Indie-labeln Anapurna Interactive presenterade två spel: Last Stop och Hindsight. Dubbelpresentationen kommer sig av att de båda verkar vara spel där berättelsen sitter högst på dagordningen. Stilarna de presenteras i skulle dock kunna vara från olika århundraden. Båda spelen släpps dessutom i år; Last Stop kommer till sommaren (juli) och Hindsight senare under året.

OlliOlli World

Skateboardingspelet OlliOlli är en riktig indiepärla från förra årtiondet, men har sedan släppet av tvåan 2015 har serien varit relativt tyst (PS4 och Switch har fått var sin duopack med båda titlar). Nu är den tredje delen på väg, och det med ny stil och målarfärg. Trailern ger lite RPG-vibbar och kommentatorn nämner sidouppdrag. OlliOlli World släpps i vinter och är officiellt på min radar.

Tre spel ute redan nu

The Longing av Studio Seufz och There is No Game: Wrong Dimension av Draw Me A Pixel gör sina Switch-debuter redan i dag. Båda är sedan förra året tillgängliga på PC (med rätt höga medelbetyg) och tar nu alltså steget över till konsol. The Longing handlar om att fördriva 400 dagar i realtid medan du väntar på att din kung återupplivas. There is No Game ser ut som en rejäl dos retrografik och utlovar experimentell galenskap. Båda titlarna låter i och för sig rätt galna.

Förutom dessa fick vi även veta i slutet av presentationen att indieklassikern Fez är tillgänglig redan nu.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredders Revenge

Äntligen fick vi lite mer info om nya TMNT som utannonserades för en dryg månad sedan. Tyvärr fick vi inget närmre datum än ”senare i år”, men i stället en hel del gameplay och en bra förtitt på musiken. Det ser helt enkelt ut som mer av det goda vi fick se då, med en sprakande färgpallett, grymt pixeldesignarbete och fantastisk animation. Och soundtracket verkar vara en rejäl banger.

Cris Tales

Dreams Uncorporated och Modus Games pärla Cris Tales har efter förseningar nu datumet den 20 juli. Och det ser fortfarande helt fantastiskt ut. Den glaskonstnärliga riktningen de valt för det visuella (som påminner som fanken om Tivoli-attraktionen Den Flygande Kofferten i Köpenhamn!) tillsammans med tidssystemet har väckt nyfikenheten för länge sedan. Du kan ladda ned en demo via Steam om du vill titta närmare redan nu.

Getsu Fuuma-Den: Undying Moon

Det är inte bara gamla Turtles från Konami som blir återupplivat; nu är den något okända Getsu Fuuma-Den tillbaka. En actionplattformare i en öppen värld från NES-tiden ska alltså översättas till ett hack ’n slash med slumpelement á la roguelite i Getsu Fuuma-Den: Undying Moon. Det här är så vansinnigt otippat att det skulle behöva en egen artikel, men fram till dess kan den nyfikne läsaren kika på exempelvis denna Longplay-video. Det är på tiden att Getsu Fuuma-Den tar steget utanför Japan (annat än som kuriositet i ett snart stendött Castlevania-spel, vill säga). Vi får dock vänta till nästa år.

Aztech: Forgotten Gods

Aztech: Forgotten Gods ser ut som en naturlig fortsättning på God of War och Immortals: Fenyx Rising. Den här gången är det dock de mesoamerikanska, aztekiska gudarna som står i centrum. Spelet kommer någon gång under hösten.

Skûl: The Hero Slayer

Koreanska Skûl är ett 2D-actionspel med rogue-element och en pixlig estetik. Frågan är om det har vad som krävs för att sticka ut i en så stor marknad som dess genre utgör. Vi lär få redan på det hyfsat snart, för Skûl: The Hero Slayer släpps redan i sommar. Spelet finns sedan tidigare i år redan på PC, men har tyvärr ingen demo.

En oktogon smånyheter

Ytterligare åtta mindre titlar fick avverka catwalken i snabb takt (sorterade efter ungefärligt släppdatum):

  • Fez (som sagt ute redan nu)
  • Weaving Tides (släpps i maj)
  • Labyrinth City: Pierre the Maze Detective (släpps i vår)
  • Beasts of Maravilla Island (juni)
  • ENDER LILIES Quietus of the Knights (21 juni)
  • art of rally (släpps i sommar)
  • KeyWee (släpps i augusti)
  • The House of the Dead: Remake (senare i år)

Oxenfree får uppföljare

Om du gillar pixelbaserad skräck var den sista nyheten nog en välkommen sådan: Oxenfree 2 är på G, och det släpps redan i år. Kul anekdot: Det första Oxenfree är ett av få spel denne skribent någonsin har lyckats köpa dubbletter av i den digitala världen. Dessa köptes (eller mottogs som present) via Steam och GOG och är fortfarande ospelade. Kanske är det dags att åtgärda nu med en uppföljare runt hörnet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.