Årets Retro 2017 – Alwa’s Awakening

Alwa’s Awakening, ett svenskproducerat indie-retrospel som närapå perfekt emulerar forna tiders 8-bitsspel men med modern twist, har varit under Varvats bevakning ända sen strax före en spelbar demo visades upp på Retrospelsmässan 2015. Vi på Varvat väljer att ge Alwa’s Awakening utmärkelsen årets retsrospel eftersom det är ett spel som blandar klassikernas charm med smart nytänk. Dessutom utmanas en del gamla trötta normer såtillvida att spelets huvudperson är en elvaårig flicka som gillar tv-spel (Jämför med stilbildaren i genren, Metroid, där huvudpersonen må vara kvinnlig, men utan att det från början framgick). Och som det inte vore nog släpptes soundtracket på NES-kassett.

Den enda verkliga utmanaren om titeln får man nog säga är Sonic Mania, men där handlar det om en fordom extremt stark franchise som äntligen hittat tillbaka till fansen. Inte lika imponerande som att smälla upp ett hobbyprojekt och nästan åstadkomma perfektion. Nå, Sonic kan få ett hedersomnämnande. Och är den tunnan öppen är det väl lika bra att slänga iväg ett hedersomnämnande till Cuphead som inte nöjer sig med 30 års retrospektiv, utan snarare 80, då spelet anammar 30-talets animationsstil, och med den äran.

Men medan Cuphead är så retro att det går utanför mätaren för retrospel, och Sonic Mania snarast bara råkat hitta tillbaka till de fungerande delarna av konceptet, så åstadkommer Alwa’s Awakening mycket med lite och bryter ny mark utan backning av storföretagen. Sånt förtjänar att uppmärksammas.

Varvats recension av Alwa’s Awakening från tidigare i år kan läsas här.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Jag gillar mest av allt de gamla spelen, och tidiga konsoler i all ära, men textbaserat och ASCII-grafik ligger också högt på listan. Moderna spel med retrokänsla går också bra om det kniper, och egentligen är det nog innovativitet med enkla medel som fascinerar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.