Ett piratliv – hur du tjänar pengar i Sea of Thieves

Piratskolan är tillbaka! I den här lektionen fokuserar vi på hur du kan tjäna pengar på skattkistor och stiga i rang hos The Gold Hoarders.

Efter en välförtjänt semester och en mindre förtjänt förkylning är jag tillbaka för att lära er allt om piratlivet! Sedan releasen av Sea of Thieves har pirater hunnit bekanta sig med livet till havs i drygt en månad. Därför är det hög tid att sätta sig vid skolbänken igen för att slipa på de teoretiska kunskaperna om sjörövande. För dagens lektion börjar vi med grunderna, nämligen skattjakt och hur du blir framgångsrik hos girigbukarna The Gold Hoarders.

Piratskolan är åter igen öppen!

Föregående lektioner handlade bland annat om skeppstyper och hur segling i Sea of Thieves går till.

Jakten på skatter

Gold Hoarders är så giriga att delar av deras kropp förgylls.

Nybörjare som erfaren, skattkistor är en av de centrala metoderna för att införskaffa rikedomar i Sea of Thieves. Tillvägagångssätten är även de lika med den enda skillnaden att skattjakter på högra nivåer är längre och involverar gåtor. Proceduren är relativt simpel: du köper en voyage (uppdrag) från någon av alla Gold Hoarders (du hittar dem i tälten markerade med en nyckelsymbol), lägger den på bordet på skeppet och rösta fram den. När skattjakten är aktiv bläddrar du bland skattkartorna och gåtorna för att lokalisera öarna på sjökortet. Därefter är det bara att segla dit.

Skattkartorna är simpla och handlar mest om att lokalisera sig geografiskt med hjälp av karta och kompass. När du tror att du är på rätt plats plockar du fram spaden och börjar gräva. Om du hör ett *klonk* på första spadtaget, då vet du att du hittat kistan. Ett par spadtag till och kistan är redo att bäras till skeppet. Vissa skattkartor har flera X, så kolla på kartan noga. En bra fingervisning om du är klar på ön är om skattkartan försvinner.

Gåtor är en helt annan femma och kräver att du utforskar ön noggrant. Oftast handlar det om att hitta särskilda platser på ön, till exempel helgedomar, målningar, gravar, eller strukturer och utföra en handling så som att spela musik eller lysa med lyktan. Vissa gåtor har tre mål som måste lösas innan skattens plats avslöjas, andra har fem mål. Det svåra med gåtorna är just att hitta platserna gåtorna hänvisar till. Oftast är de enkla nog att förstå, ”at the evil snake shrine south-east lay, bring up your music and play”, men att hitta just en snake shrine på en stor ö kan ta lång tid och utsätter ditt skepp för risk.

Gåtorna avslutas med att du ska gå ett visst antal steg i en specifik riktning från en exakt punkt. Det många inte vet är att du kan hålla upp kompassen, med samma knapp som du aktiverar alla andra föremål, vilket gör att din figur går ett steg i taget. Detta underlättar räkningen av steg. I andra fall kan det vara lätt att ta några steg för mycket.

Det går inte att hitta kistan utan att lösa alla målen i gåtan.

Läs mer om de olika kistorna som går att hitta i Sea of Thieves och vad de är värda.

Vägen till respekt

I början går det relativt fort att stiga i rang hos The Gold Hoarders, men när du bryter 20-sträcket går det betydligt slöare. Kistor på låg nivå, så som Castaway’s Chest och Seafarer’s Chest ger bara några ynka pixlar på mätaren och det blir allt mer angeläget att söka efter dyrbarare skatter. Eftersom Sea of Thieves har en stor portion slumpmässighet invävt i spelarutvecklingen är det en gissningslek var de värdefulla kistorna finns. Skattjakter på högre nivå garanterar inte värdefulla kistor, utan ger dig bara fler chanser till jackpot.

På skattjakter måste du lokalisera den gömda kistan med hjälp av en karta och kompass, eller gåtor.

Min erfarenhet till sjöss har lärt mig att det inte är skattjakterna i sig som genererar mest vinst, utan det är alla sidospår man tar längst vägen. Skeppsvrak till exempel har ofta värdefulla föremål gömda i sitt innanmäte och det är alltid värt en närmare titt. På samma sätt är ofta de kistor man hittar gömda på öar lite mer värdefulla. Och plocka alltid upp flaskposter om du hittar några, de kan leda till större rikedomar än de uppdrag du för tillfället sysselsätter dig med – dock kan flaskposterna vara kopplade till de andra två Kompanierna.

Mitt tips är därför att vara nyfiken. Undersök din omgivning och tveka inte att ta en avstickare till de där skeppsvraken. Håll koll på cirkulerande måsar ute på havet, de markerar de platser där det finns skeppsvrak – och om du hoppa i vattnet, se då alltid till att ha bössorna laddade, det brukar krylla av hajar runt skeppen.

Den aktivitet som garanterat ger värdefulla kistor är Skeleton Forts. Lyckas du besegra fortet och dess kapten är du alltid garanterad en Stronghold Chest, med ett värde på cirka 2500 guld och en stor portion reputation – om du lyckas kassa in den, det vill säga. Skeleton Fort har en tendens att locka alla ambitiösa pirater i närheten, så om du planerar att ge dig på ett fort, räkna då med att behöva slåss om skatten. Min rekommendation är att fylla ditt skepp med kanonkulor, bananer och plankor, ifall stridigheterna blir långvariga. Särskilt när det gäller galjoner så handlar det mer om uttröttning och uttömning av resurser än taktisk finess. Förutom Stronghold Chest brukar skattvalvet innehålla Marauder’s Chest och artefakter så som bägare, vaser och skrin. Alla dessa ger betydligt mer reputation hos Gold Hoarders än vanliga kistor.

Kruxet med Skeleton Fort är att de inte alltid är aktiva och om du bestämmer dig för att anfalla ett fort får du räkna med att striden kan ta uppemot en timme beroende på fiendetyper och andra piraters inblandning. Ibland kanske det är mer tidseffektivt att göra annat – det är en chansning med hög risk men också med stora belöningar.

Läs gärna vår recension av Sea of Thieves.

Med guld i kanten

Nyckeln till rikedomar.

Det är vanligt att fråga sig varför man besvärar sig med skattjakter – alla kan ju ha en dålig dag. Förutom att du behöver vara rang 50 med Gold Hoarders och de andra två kompanierna för att bli en legend, låser du upp möjligheten att köpa kosmetiska uppgraderingar till dina kläder och föremål. Gold Hoarders är kopplade till Sovereign-setet.

Hos Gold Hoarders kan du dessutom köpa en förgylld spade och kompass när du når rang fem respektive tio. Därefter kan du köpa visuella uppgraderingar till dem var femte nivå. Var beredd på att hosta upp många guldmynt, du måste köpa varje uppgradering om du vill ha den slutgiltiga versionen av spaden och kompassen. I framtida uppdateringar kanske fler föremål kopplas till Gold Hoarders.

Något som är enkelt att missa är att du måste köpa en befordran för att få tillgång till bättre skattjakter. Var femte rang låser du upp möjligheten till en ny befordran, den ena dyrare än den andra. Som jag nämnde tidigare, garanterar inte de högre uppdragen fler värdefulla kistor, det ger dig bara fler chanser till att hitta värdefulla kistor. Vi får se om detta justeras i framtiden.

Promotion nivå pris
Gold Picaroon 5 100
Gold Bucko 10 200
Gold Swabbie 15 300
Gold Hauler 20 400
Gold Buccaneer 25 500
Gold Seadog 30 600
Gold Magnate 35 700
Gold Captain 40 800
Gold Sovereign 45 900
Master Gold Hoarder 50 1000

 

Nästa lektion

Sea of Thieves är onekligen ett spel som i sin natur är våldsamt. Även om det händer att du spenderar timmar på havet utan att se ett enda främmande segel, kan du likaväl spendera timmar på att fäktas med andra pirater. Därför ska vi i nästa lektion ta en närmare titt på stridsmekanikerna och hur man kan få ett övertag i dueller, både på land och till havs.

Lycka till med skattjakterna och segla säkert!

Hoppa till nästa lektion på en gång.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.