Sony State of Play, juni 2022 – en sammanfattning

State of Play juni 2022 logga

Juni är alltid fullt med spelnyheter om vad vi kan förvänta oss, framför allt under kommande höst och vinter. Sony:s State of Play är en av allt fler digitala presentationer av dessa släppscheman, och dess sommarpresentation är nu över. Med andra ord kan sommaren såväl som E3-perioden kicka igång på allvar. I vilken mån man nu fortfarande kan kalla den för E3, vill säga.

Här nedan följer en för Varvat karakteristisk sammanfattning av vad vi fått se.

Resident Evil 4 Remake

Att Resident Evil 4, spelseriens troligtvis mest älskade del, skulle få en remake var väl egentligen bara en tidsfråga. Capcom fick första tjing i presentationen och visade upp en trailer för spelet. Releasedatumet är det välkommet exakta 24 mars nästa år. Resident Evil 4 Remake kommer även att få ett VR-läge exklusivt för PSVR2-headsetet. Och på tal om VR.

VR-satsning

Som för att tysta kritikerna om hur nödvändigt ett PSVR2 egentligen är, utannonserades fyra nya titlar till det kommande tillbehöret: Resident Evil Village, No Man’s Sky, The Walking Dead Saints & Sinners – Chapter 2: Retribution samt det exklusiva Horizon Call of the Mountain. Det sistnämnda utannonserades med nyheter om uppdateringar kring Horizon Forbidden West, som får en matig gratisuppdatering med bland annat en ny svårighetsgrad och New Game+.

Totalt är det alltså frågan om två äldre spel som får en separat titel med VR-stöd, en helt ny multiplattformstitel som får VR-stöd på PlayStation samt en helt ny, PS-exklusiv upplevelse. Inga av dessa kom med specifika släppdatum, men The Walking Dead Saints & Sinners – Chapter 2: Retribution gav ett preliminärt 2022.

PC-satsningen ger Spider-Man

Sony:s satsning på PC ger mer frukt, i form av tidigare exklusiva Spider-Man från Insomniac. Nu får spelet en nystart med titeln Spider-Man Remastered, och det inkluderar Miles Morales-expansionen. PC-spelare kan se fram emot att få spela det mot slutet av sommaren, den 12 augusti.

The Callisto Protocol

The Callisto Protocol är sci-fi-skräck både i stil med och från en av skaparna till Dead Space. Du kan läsa mer om det här. Spelet släpps den 2 december i år, och anländer förutom på Sonys maskiner även på Microsofts diton samt på PC.

Street Fighter VI

Capcom lade även in en nådastöt med Street Fighter VI och såg därmed till att allt annat bleknade i jämförelse. Här får vi ett open world-spel i stil med Grand Theft Auto där sammandrabbningarna får spelet att anta sin klassiska platta slagsmålsscen. Actionen ser snabb ut, och genreexpansionen en välkommen dos extra hajp. Street Fighter VI kommer förutom PlayStation 4–5 även till både Xbox One och Series X|S samt till PC.

Eternights

Gillar du japansk action och känner att det borde blandas med genren datingsimulator kan nog Eternights vara något för dig. Kan Sakura Wars göra samma sak med turbaserade strategirollspel så är nog inte heller den här genrekombinationen något konstigt. Vi får besked någon gång under ”tidigt 2023”. Eternights släpps även på PC.

Fyra små pärlor

Stray, det efterlängtade kattspelet i cyberpunkmiljö, får äntligen ett släppdatum: den 19 juli. Det är Annapurna Interactive som hjälper BlueTwelve Studio att ta denna lovande lilla kissemiss till PlayStation 4–5 samt till PC.

Roll7 tar vad de lärt sig om skateboard i och applicerar det på rullskridskor i Rollerdrome. Det ser ut som OlliOlli World möter Tony Hawk’s Pro Skater möter valfri tredjepersonsskjutare. Och vi behöver inte ens vänta länge på det: den 16 augusti släpps det till PlayStation 4–5 samt på PC.

Tunic är ett actionspel med isometrisk kamera (snett ovanifrån) med en svärdförsedd bedårande liten räv i huvudrollen. Bakom rodret finns flera begåvade sinnen som gett oss många bra spel, från Celeste till Dustforce och Cuphead. En vackert illustrerad karta/instruktionsmanual som vävs in i spelet samt ett löfte om många tillgänglighetsinställningar för det färdiga spelet gör att Tunic låter som en titel många borde hålla ögonen på. Det släpps den 27 september och landar förutom på Sony:s plattformar även på PC.

Season: A Letter to the Future får den året-runt-cyklande dåren i mig att slå volter av välbehag. Season lovar en lugn upptäcktsfärd i en livfull värld full av berättelser. Syftet är lite upp till spelaren att själv finna, men med en till synes stark fokus på berättelser och världsbygge verkar Season: A Letter to the Future bli något mer än bara avslappning och ljud- och bildupptagning.

Och med det når State of Play sitt lut för den här gången. En bra blandning av nytt, gammalt och hajp-faktor om du frågar mig. Stray är givet, men Rollerdrome, Tunic, Season och även Eternights triggar min nyfikenhet. Vad tycker du, kära läsare?

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.